Koltansaamen kieli

Hienoa kun olet kiinnostunut koltansaamen kielestä. Koltansaamea voi opiskella lähi- ja etäopetuksella. Tarvitset myös sanakirjat ja näppäimistön, joihin linkit löydät alta. Alimpana linkkejä mm. radiojuttuihin, joista voit kuunnella kieltä.

(päivitetty 20.10.2019)

Cealkke_dearvvuodaid_girjeraidu_duodishop_banneri

Lähiopetus

Etäopetus

Oppimateriaalia verkossa 

  • Oahpa.no! NUORTI Oahpa-sivustolta löytyy sähköisiä oppimateriaaleja koltansaamea opiskeleville ja pohjoissaamea opiskelevien lasten vanhemmille.

Sanakirjoja

Tutustu ja tilaa oppimateriaaleja

Näppäimistöt ja oikolukuohjelma DIVVUN

Yliopisto

Jos kielen opinnot kiinnostavat yliopistotasolla, Oulun yliopiston saamen kielen ja kulttuurin Giellagas-institutt vastaa koltansaamen perusopinnoista.

Sanastotyö

Koltansaamen nuõrttsääʹmǩiõll sanastotyötä edistää saamen kielen keskus eli Sámi giellagáldu http://www.giella.org/. Se tekee koltansaamen normitustyötä ja heiltä voi kysyä neuvo mm. uudissanoissa.

Muuta kannustukseksi

Koltansaamenkielisiä blogeja, videoita ja linkkejä

 

Kokoelma linkkejä koltansaamen kieleen ja kulttuuriin.

Tuoddri_peerel banner

Kuva: Tuõddri Peeʹrel -julkaisusta 2017

Mediaa, käsitöitä, musiikkia, elokuvia

Kuuntele Yle Sápmin koltankielistä Nuõrttsäämas –ajankohtaisohjelma tai lue Kolttakulttuurisäätiön julkaisemaa ja kauniisti taitettua Tuõddri Peeʹrel – Tunturien Helmet – julkaisua. Voit myös tutustua koltansaamenkieliseen Elävä arkistoon eli Jie´lli arkiiv julkaisuihin ja videoihin.

Seuraa Erään kolttanaisen käsityöpäiväkirja -vlogia, (myös FB-sivu) ja Youtube-kanavaa, jossa julkaistaan videoita (saamen)käsitöistä ja niiden herättämistä ajatuksista. Myös Even blogi – Koltta kolttaa oppimassa on aivan ihastuttava.

Kansanmusiikki.fi -sivulta voit lukea kolttasaamelaisesta leuʹdd musiikkiperinteestä ja Ristikenttä -sivulta voit kuunnella laulua kolttasaameksi. Uudempaa kolttasaamelaiseen perinteeseen pohjautuvaa maailmanmusiikkia soittaa Suõmmkar (myös FB-sivu). Voit myös kuunnella ensimmäistä koltansaamenkielistä lastenlauluja Ima da Tiina päärna Spotifyista. Myös kuuluisaan laulajan Jaakko Gauriloffin musiikkia löytää Spotifyista.

Koltansaamenkielen ja kulttuurin opiskelija (2014-2015) ovat tehneet upean musiikkipitoisen joulukalenterin, jonka löytää youtubesta. Koltansaamenkielisiä joululaulujen sanoja ja joulukalenterin löydät täältä.

Muista myös katsoa Katja Gauriloffin ohjaaman ja Jussi-palkittu dokumenttielokuva Kuun metsän Kaisa – Kaisa’s Enchanted Forest (traileri), (myös FB-sivu). Se perustuu Robert Crottetin kirjaan Forêts de la lune eli Kuun metsä : kolttalappalaisten tarinoita. Voit lukea saamelaiskulttuurin ensyklopediasta enemmän kolttasaamelaisten kirjallisuudesta.

Loistavia käyntikohteita on useita. Nellimissä voi käydä rukoushuoneella eli tsasounalla ja Darjan mökillä, joka on Kolttakulttuurisäätiö ylläpitämä kulttuurikohde. Sevettijärvellä kannattaa vierailla Kolttien Perinnetalolla, joka on Saamelaismuseo ylläpitämä (kts. Instagram). Näätämössä (Norjassa) on uusi kolttamuseo eli Ä’vv Skolt Sámi museum, jossa voi tutustua mm. UNESCOn maailman muisti -listalle olevaan koltta-arkistoon, jonka uskomattoman tarinan voi katsoa youtubesta The Skolt Sámi Archive.

Kolttakulttuurisäätiön kotisivulta löytyy kattava katsaus kulttuuriin, tapahtumiin, suunniteltuun kulttuurikeskukseen ja museoihin jne.

Sevettijärvellä oli 2016-2017 postikorteista koostuva kesänäyttely 99930 Sevettijärvi, joka oli kampanja säilyttää postipalvelut Sevettijärvellä. Kampanja onnistui ja Näätämössä on postipakettiautomaatti.

Hyvää yleistietoa kolttasaamelaisista löytää Saamelaismuseo Siidan tuottamasta tietopaketista Sääm’jie’llem http://www.samimuseum.fi/saamjiellem/. Opetukseen löytää kolttasaamelaisista tietoa Saamelaiskäräjien OKTAVUOHTA -sivustolta.

 

Kieleen liittyvät linkit

Koltansaamea voi lukea ja kuunnella Kotimaisten kielten keskuksen sivulta, jossa on Sää´mǩiõll, ä´rbbǩiõll – Koltansaame, perintökieli – kirjan sisältö ja kuuntelulinkit äänitiedostoihin. Kielinäytteitä voi myös kuunnella muistipankki -hankkeen sivulta Skolt Saami Language Memory Project.

Koltansaamenkielisiä oppimateriaaleja tuotetaan Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimistossa. Samalla kannattaa tutustua Saamelaiskäräjien eli Sää´mte´ǧǧ on koltankieliseen sivustoon.

 

Hallinto, yhdistys ja säätiö

Kolttakulttuurisäätiö https://www.kolttasaamelaiset.fi/, Instagram, FB-sivu, Twitter

Saa’mi Nue’tt ry kolttasaamelainen kieli- ja kulttuuriyhdistys (FB-sivu)

Kolttien kyläkokous

Kolttalaki (1995), Finlex