Inarinsaamen kieli

Hienoa kun olet kiinnostunut inarinsaamen kielestä. Inarinsaamea voi opiskella lähi- ja etäopetuksella. Tarvitset myös sanakirjat ja näppäimistön, joihin linkit löydät alta. Alimpana linkkejä mm. radiojuttuihin, joista voit kuunnella kieltä.

(päivitetty 20.10.2019)

Cealkke_dearvvuodaid_girjeraidu_duodishop_banneri

Kuvakiitokset Duodjishopille

Kirjasarja

Lähiopetus

Etäopetus

Oppimateriaalia verkossa 

  • Oahpa.no! AANAAR Oahpa-sivustolta löytyy sähköisiä oppimateriaaleja inarinsaamea opiskeleville ja pohjoissaamea opiskelevien lasten vanhemmille.

Sanakirjoja

Tutustu ja tilaa oppimateriaaleja

Näppäimistöt ja oikolukuohjelma DIVVUN

Yliopisto

Jos kielen opinnot kiinnostavat yliopistotasolla, Oulun yliopiston saamen kielen ja kulttuurin Giellagas-institutt vastaa inarisaamen perusopinnoista.

Sanastotyö

Inarinsaamen anarâškielâ sanastotyötä edistää saamen kielen keskus eli Sámi giellagáldu http://www.giella.org/. Se tekee inarinsaamen normitustyötä ja heiltä voi kysyä neuvo mm. uudissanoissa.

Muuta kannustukseksi

Inarinsaamenkielisiä blogeja, videoita ja muita linkkejä

Anarâškielâ servi eli Inarinsaamenkielen yhdistys on aktiivinen yhdistys. Kokosimme muutaman linkin, joiden kautta voi tutustua toimintaan.

Inarinsaamenkielinen wikisivusto eli Nettisaje anarâškielâst já kultturist-sivulta löytää kattavasti inarinsaamenkielisiä linkkejä. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan sivustoon.

Sieltä löytää mm. yhdistyksen uudistuneen Anárâš-lostâ -lehdeninarinsaamenkieliset blogit eli anarâš blogih, yhdistyksen youtube -kanavan videot ja yhdistyksen uusimman eli kesäisen youtube-kanavan, jonka ensimmäinen video nähtävänä yllä.

Kansanmusiikki.fi -sivulta voit lukea inarinsaamelaisesta liväđe musiikkiperinteestä. Voit myös kuunnella ensimmäistä inarinsaamenkielistä lastenlaulu CD:tä Ima ja Heli párnááh Spotifyista. Myös räppäri AMOC eli Mikkâl Morottajan musiikkia löytää Spotifyista.

Tutustu Yle Sápmi inarinsaamenkieliseen tarjontaan: lue ja kuuntele esim Anarâš saavahm, Anaras vuärkkä tai Ellee arkkadah.

Katso Suvi Kivelän  Uđđâsist šoddâm/Uudelleen syntynyt/Reborn -lyhytfilmin,  Anarâškielâ servin tuottaman Kárvudâttâm – Getting dressed – Pukeutuminen tai Inger-Mari Aikion ohjaaman Inarinsaame – uhanalainen muttei kuoleva (2005).

Liity myös Anarâškielâ orroomviste -ryhmään.

Inarinsaamenkielisiä joululaulujen sanoja ja joulukalentereita löydät täältä.

Yleistä tietoa inarinsaamelaisista mm. Saamelaismuseon Anarâš – Inarinsaamelaiset – The Inari Sámis -sivustolta.